Babbersmolen wint provinciale molenbiotoopprijs

14 12 2011

Eind september viste de Babbersmolen nog achter het net bij een landelijke molenprijs. Nu is er meer succes met een prijsvraag van de provincie Zuid-Holland. De Schiedamse Molens mocht uit handen van Han Weber, gedeputeerde Cultureel Erfgoed, een cheque ter waarde van € 10.000,- in ontvangst nemen ter verbetering van de molenbiotoop. Dit onder goedkeurend oog van de heer Grijzen, wethouder Cultuur van Schiedam.

De molenbiotoop is het gebied rondom een windmolen dat van invloed is op de windvang van de wieken. Elk object in dit gebied, zoals een boom of een gebouw, belemmert die windvang. Vandaag de dag zien steeds meer molens hun molenbiotoop bedreigd door oprukkende bebouwing of doorschietend groen. De provincie Zuid-Holland wil deze ontwikkeling keren met een speciale molenbiotoopprijs omdat molens belangrijk zijn in het Zuid-Hollandse landschap. Een draaiende én goed zichtbare molen draagt bij aan de ruimtelijke kwaliteit van de provincie. Voor het behoud van de molen is het bovendien belangrijk dat deze kan draaien.

Uitreiking provinciale molenbiotoopprijs

Van links naar rechts: gedeputeerde Weber, wethouder Grijzen, de heren Scheeres en Klitsie van De Schiedamse Molens foto: provincie Zuid-Holland

 

 

Juryoordeel

Uit alle inzendingen is de Babbersmolen als winnaar tevoorschijn gekomen. De jury heeft de molen ‘het best bewaarde geheim van Schiedam’ genoemd. Op dit moment heeft de Babbersmolen de slechtste molenbiotoop van heel Zuid-Holland. Een andere belangrijke reden om de prijs toe te kennen, is dat de stichting de samenwerking aangaat met de omgeving zoals de huurders van de volkstuinvereniging en gemeente Schiedam. Wat hen tenslotte aansprak was dat stichting De Schiedamse Molens het begrip molenbiotoop ruim opvat. Ze denkt niet alleen aan het herstellen van de windvang van de molen maar zorgt er ook voor dat de molen voldoende water krijgt om te malen. Ook willen ze laten zien hoe een molenaarsgezin in de 18eeeuw leefde.

Herstel oud stukje Midden-Delfland
Met de omringende Volkstuinvereniging en de Gemeente Schiedam is een plan van aanpak besproken om herstel van de molenbiotoop op korte termijn al te bereiken. Op langere termijn kan een zodanige molenbiotoop worden gerealiseerd, dat de gerestaureerde molen bij de overwegende wind uit west en zuidwest zonder al te veel belemmeringen goed kan draaien. Op korte termijn wil de stichting zoveel mogelijk hoge bomen toppen of verwijderen die in de directe omgeving van de Babbersmolen staan. De Schiedamse Molens hecht er daarbij aan om het aantrekkelijke groene karakter van het gebied zoveel mogelijk intact te laten. Hiertoe zullen in samenwerking met Landschapsbeheer Zuid-Holland en vele vrijwilligers laagblijvende bomen of struiken worden geplant ter compensatie van verdwenen groen. Het vlietlandje bij de molen zal open blijven met enkel een zoom van knotwilgen. Dit is zoals het open polderlandschap van Midden-Delfland er vroeger uit ziet en dat zich vroeger uitstrekte van Schiedam tot aan Delft.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: