Waar gaat het om?

De Babbersmolen  –  Leven van wind, land en water

In de Randstad staan natuur- en cultuurlandschap altijd onder druk. Laten we daarom zuinig zijn op de weinige plekjes van schoonheid en rust, die ons een verhaal vertellen van een bedreigde wereld. Aan de middeleeuwse Schiedamse Poldervaart ligt de Babbersmolen uit 1710. Bij veel Schiedammers is hij bekend als het oude vogelasiel. Dit is echter de oudste stenen poldermolen van Nederland. De molen wordt gelukkig gerestaureerd. Van binnen is er al veel gebeurd en naar verwachting zal begin 2012 de stelling (of balie zoals die in de Rijnmond wordt genoemd) weer worden herbouwd.

Daarnaast wil stichting De Schiedamse Molens ook het leven op een poldermolen weer zichtbaar maken.
Zo wordt in de molen de molenaarswoning teruggebracht met historische bouwmaterialen.
Buiten wordt het molenerf opnieuw ingericht. Dat bestond uit een moestuin met inmiddels vergeten groenten, een kleine boomgaard en een vlietlandje omzoomd door knotwilgen die wilgentenen leverden voor het mandenvlechten.
Tot slot worden de overwoekerde sloten uitgediept en beschoeid zodat de molen ook weer water kan malen. Dat brengt de molen weer tot leven.

De molen met molenerf kunnen in de toekomst worden bezocht en vormen de basis voor educatieve projecten over o.a. het oude cultuurlandschap van Midden-Delfland, de waterhuishouding en het leven in en rondom een poldermolen. Met een bezoekersfunctie  laten we veel Schiedammers hernieuwd kennis maken met het open polderlandschap dat Schiedam vroeger omringde. Daarbij hopen we ook de waarde te laten ervaren van dit bedreigde gebied voor recreatie, rust en regionale eigenheid.

Artist impression: DPI Animation House

Klik op de foto voor een vergroting.

Waar ligt die Babbersmolen eigenlijk?

De Babbersmolen ligt tussen Schiedam en Vlaardingen aan de Poldervaart, midden in het volkstuincomplex Vijfsluizen. De Vlaardingse wijk Babberspolder is vernoemd naar de polder waarvan deze poldermolen de waterhuishouding verzorgde. Aan de Poldervaart liggen nog twee andere voormalige poldermolens die zijn omgebouwd tot woonhuis. Van de Nieuwlandse molen (de molen die de polder op de plek van de huidige wijk Nieuwland bediende) is alleen nog een verhoging van de grond te zien waaronder de fundering ligt.

Onderstaande kaart laat de ligging van de Babbersmolen goed zien.

Advertenties

One response

2 09 2011
theo van ;t geloof

gelijk beginnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: