Molenbiotoop

De Babbersmolen is een incomplete molen die op dit moment wordt hersteld. Om hem te laten draaien is ook een goede molenbiotoop nodig.
De molenbiotoop is het gebied rondom een windmolen dat van invloed is op de windvang van de wieken. Elk object in dit gebied, zoals een boom of een gebouw, belemmert die windvang. Vandaag de dag zien steeds meer molens hun molenbiotoop bedreigd door oprukkende bebouwing of doorschietend groen.

Aanpassing in het verleden
De Babbersmolen is de oudste stenen poldermolen van Nederland.  Hij is in 1710 gebouwd als grondzeiler op de plaats van een houten voorganger.  In het toenmalige open polderlandschap had de wind vrij spel op de wieken. Bij de aanleg van de spoorlijn Rotterdam –  Hoek van Holland in 1888 veranderde dit en moest de molen drie meter worden verhoogd om over de spoordijk heen toch voldoende wind te krijgen. Dit was dus een aanpassing aan de veranderde molenbiotoop. Om de wieken te kunnen bedienen is er tevens een balie gebouwd waarmee de grondzeiler veranderde in een stellingmolen. In 1924 is de molen onttakeld en als gemaal uitgerust met een dieselmotor. In 1955 verloor de molen zijn maalfunctie. Tegenwoordig heeft de Babbersmolen de slechtste molenbiotoop in de provincie, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door de parkachtige inrichting van de huidige omgeving. Onderstaande afbeelding laat dit goed zien. De cirkel heeft een straal van 400 meter rondom de Babbersmolen. De rode gebieden brengen de meeste verstoring.

 

molenbiotoop

Hoogtemetingen die de biotoopnorm overschrijden - Topografische Ondergrond © Topografische Dienst Kadaster

 

Molenbiotoopprijs
Dankzij de molenbiotoopprijs van € 10.000,- van de gemeente Zuid-Holland kunnen wij hier een flinke verbetering in aanbrengen. Uit alle inzendingen is de Babbersmolen als winnaar tevoorschijn gekomen. De jury heeft de molen ‘het best bewaarde geheim van Schiedam’ genoemd. Naast het feit dat de Babbersmolen de slechtste molenbiotoop van heel Zuid-Holland heeft, waren er andere belangrijke redenen om de prijs toe te kennen. De eerste is dat de stichting de samenwerking aangaat met de omgeving zoals de huurders van de volkstuinvereniging Vijfsluizen en de gemeente Schiedam. Wat hen tenslotte aansprak was dat stichting De Schiedamse Molens het begrip molenbiotoop ruim opvat. We denken niet alleen aan het herstellen van de windvang van de molen maar zorgen er ook voor dat de molen voldoende water krijgt om te malen. Ook willen we laten zien hoe een molenaarsgezin in de 18e eeuw leefde.

Plan van aanpak
Met de omringende volkstuinvereniging en de gemeente Schiedam is een plan van aanpak besproken om herstel van de molenbiotoop op korte termijn al te bereiken. Op langere termijn kan een zodanige molenbiotoop worden gerealiseerd, dat de gerestaureerde molen bij de overwegende wind uit west en zuidwest zonder al te veel belemmeringen goed kan draaien. Op korte termijn wil de stichting zoveel mogelijk hoge bomen toppen of verwijderen die in de directe omgeving van de Babbersmolen staan. De Schiedamse Molens hecht er daarbij aan om het aantrekkelijke groene karakter van het gebied zoveel mogelijk intact te laten. Hiertoe zullen in samenwerking met Landschapsbeheer Zuid-Holland en vele vrijwilligers laagblijvende bomen of struiken worden geplant ter compensatie van verdwenen groen. Het vlietlandje bij de molen zal open blijven met enkel een zoom van knotwilgen. Dit is zoals het open polderlandschap van Midden-Delfland er vroeger uit ziet en dat zich vroeger uitstrekte van Schiedam tot aan Delft.

Advertenties

4 responses

13 09 2012
nils bogman

komen er nog nieuwe filmpjes op deze website

17 09 2012
deschiedamsemolens

Beste Nils,
Op de homepagina is onlangs nog een filmpje gezet over het plaatsen van de kap. Alle films komen uiteindelijk op de filmpjespagina terecht. In de nabije toekomst komt er wellicht een film van het steken van de roeden en zeker van het eerste proefdraaien in november. Ook filmpjes van derden zijn van harte welkom.
Net als van molen De Kameel wordt er een filmverslag gemaakt van de totale restauratie van de Babbersmolen. Die zal op zijn vroegst in 2013 uitkomen.

1 11 2012
molenaar koen woldersemolen

ha die nils
mooie molen weten jullie ongeveer waneeer de molen heropend wordt?????

1 11 2012
deschiedamsemolens

De Babbersmolen gaat dit jaar nog proefdraaien. Dan zit er nog geen scheprad in, laat staan dat hij kan malen. Dat laatste vereist de aanleg van een maalcircuit en toestemming van het hoogheemraadschap.
De officiële openingsdatum is nog niet bekend maar gedachten gaan uit naar de Nationale molendagen in 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: