Techniek

O, dus een poldermolen is eigenlijk een watermolen…of niet?

Dit is altijd wat verwarrend. Molens worden gecategoriseerd naar verschijningsvorm (stellingmolen vs grondzeiler), energiebron (windmolen vs watermolen), afnemer (bakkersmolen vs brandersmolen), functie (zaagmolen vs pelmolen) of produkt (korenmolen vs moutmolen). Een poldermolen is vernoemd naar zijn functie: het reguleren van de waterhuishouding van een poldergebied. Een poldermolen wordt echter ook wel eens vernoemd naar het produkt dat hij maalt. En dat is zijn geval water, dus…watermolen mag ook, maar liever niet.

Hieronder vindt je een lengtedoorsnede van de Babbersmolen. De wind brengt de wieken in beweging. Via wiekenas en bovenwiel wordt de draaiende beweging overgebracht op de koningsspil. Deze kolossale houten as loopt dwars door de molen naar beneden waar hij het onderwiel in beweging brengt. Via de wateras door onderwiel en scheprad gaat ook laatstgenoemd onderdeel draaien en wordt het water dat aan de polderkant de molen instroomt omhooggestuwd om op het hogere niveau van de boezem weer uit de molen te komen.

Doorsnede Babbersmolen

Doorsnede Babbersmolen – Bas Koster

Advertenties

One response

28 06 2016
Rob Lenoir

Mag ik de tekening van de doorsnede Babbersmolen, getekend door Bas Koster, gebruiken voor een toelichting op het begrip wipmolen en die toelichting plaatsen op internet: Zie de site van de Werkgroep Ommoordse Veld Open & Groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: